Bevrijdingsfeesten: Geel herdenkt en viert 80 jaar vrijheid
Van 20 tot 22 september organiseert de stad in samenwerking met tal van partners verschillende activiteiten voor jong en oud om de Slag om Geel te herdenken en de Bevrijding te vieren. Luister naar oorlogsverhalen op tien locaties verspreid over het stadscentrum, neem deel aan de internationale herdenkingsplechtigheid op Geel War Cemetery of bezoek een geallieerd kamp in het stadspark. Ontdek het volledige programma.
Geel draagt vandaag nog altijd de sporen van de zware bevrijdingsstrijd die 80 jaar geleden geleverd werd. Een deel van de Sint-Dimpnakerk brandde toen af en de toren werd nooit meer helemaal opgebouwd, op Ten Aard zijn er nog verschillende huizen met ‘littekens’ van bominslagen … In september 1944 vielen in Geel meer dan duizend doden.
De Geelse Bevrijdingsfeesten hebben dan ook een dubbel doel. Met een uitgebreid programma viert de stad de Bevrijding van Geel, maar herdenkt ze ook de vele slachtoffers die tijdens de chaotische Bevrijdingsdagen het leven lieten.
Herinneren en herdenken
De Bevrijdingsfeesten starten op vrijdag 20 september met Bar44, een praatcafé over de Tweede Wereldoorlog. Historici en WOII-experts Gorik Goris en Geert Vandecruys beantwoorden met woord en beeld vragen die mensen de afgelopen weken inzonden.
Op zaterdag 21 september ligt de focus op de herdenking van de oorlogsslachtoffers die in Geel vielen. De dag begint met een internationale herdenking op het Geel War Cemetery op Tweeboomkes. Er zullen bijna honderd nabestaanden van soldaten die hier begraven liggen aanwezig zijn. Voor iedere soldaat maakten kinderen uit de regio houten klaprozen met een persoonlijke boodschap op.
“Met deze vijfjaarlijkse Bevrijdingsfeesten willen we niet enkel het einde van de Tweede Wereldoorlog in onze stad vieren, maar ook de vele slachtoffers die hun leven gaven voor onze vrijheid eren, herinneren en herdenken”, klinkt het.
Verhalen op unieke locaties
Op zaterdag staat naast een grote herdenkingsplechtigheid ook de activiteit ‘Verhalen op Locatie’ (VOL44) gepland. Op verschillende locaties in het centrum van Geel wordt een verhaal met een link aan die bepaalde plek verteld of getoond. Het zijn korte vertellingen en expo’s zodat mensen diverse verhalen op locatie kunnen ontdekken.
In de kapel van het OPZ Geel ontdekken bezoekers het verhaal van de Geelse ‘Kolonie’ tijdens de oorlog. Bij verswinkel Sysmans mogen ze voor één keer achter de coulissen duiken om er meer te weten te komen over de verzetshaard op de Pas. De Architectengroep restaureerde recent het eeuwenoude pand ‘De Kroon’, ooit het huis van Willem van Broeckhoven die uit zijn raam haarfijn de Bevrijding fotografeerde. Hier ontdekken bezoekers zijn foto’s en kunnen ze door de ramen, en dus zijn ‘lens’, kijken.
De Sint-Amandskerk toont twee grote schilderingen uit 1944 van soldaat-kunstenaar A.B. Hales, in Meerhout ontdekt en recent gerestaureerd. In het Gasthuismuseum kruipen gidsen in de huid van de gasthuiszusters en verpleegsters die in het gasthuis gruwelijke taferelen meemaakten. Gedurende het ganse weekend verandert het stadspark in een geallieerd kamp opgebouwd door vzw 82nd-101st US Airborne Division. Sommige locaties zijn ook op zondag nog te bezoeken. Het volledige programma van VOL44 en de bijhorende brochure zijn terug te vinden op www.geel.be/bevrijdingsfeesten.
Bar44 en Internationale Taptoe
Cultuurcafé De Werft verandert op zaterdagavond in ‘Bar 44’ met live muziek door de band Militaire Unique. De Geelse Bevrijdingsfeesten eindigen op zondag met een muzikale apotheose op de Werft: een internationale Taptoe. Dit slotspektakel is in regie van de Centrumharmonie in samenwerking met The Wallace Pipe Band, Antwerp & District Pipe Band, de Muziekkapel van de Antwerpse Politie en Jong Advendo Sneek (NL). De taptoe start om 15 uur.